Strona Główna Forum DarmoweProgramy.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[darmowy] Stix Backup
Autor Wiadomość
xynapse 

Wysłany: 2009-08-23, 12:02   [darmowy] Stix Backup

Na początku, witam wszystkich serdecznie

Napomnę też, że nie chcę zabrzmieć jak auto-reklama, piszę by poddać moją aplikację pod najlepszy młotek, test przez użytkowników.

Zastanawiałem się kiedyś nad tym, jak najbardziej ułatwić proces backupowania danych - w stylu home, czyli bez zbędnych serwisów, bez robienia kopii offsite, lights-out czy jakiegokolwiek disaster recovery. Aplikacja miała mieć za zadanie:

- backupować tylko to, co wyznaczone
- czekać 'na znak' do backupu.

Pomyślałem wtedy, że brak mi rozwiązania w pełni prostego, małego toola siedzącego w trayu z wyznaczonymi katalogami do backupu.

Powstał więc pomysł napisania Stixa - aplikacji, która czeka na włożenie wcześniej skonfigurowanego pendrive'a i automagiczny backup w tle. Zasada działania jest prosta, najpierw wyznaczasz katalogi które chcesz zawsze mieć zbackupowane, wkładasz pendrivea - program go sobie zapisuje i od tego momentu, kiedy tylko 'wywącha' że ten właśnie pendrive został włożony, rozpoczyna backup. Prościej się nie dało bowiem miało być 'cicho', 'dokładnie' i za darmo.

W związku z tym, że napisałem wersję 1.0.1 Stixa z supportem języków (pliki language) pomyślałem, że mogę Wam ją zaprezentować i oddać w Wasze ręce. Zawsze uważałem, że polskie trzeba promować i jeszcze jak dają za darmo - tym bardziej

Do rzeczy.

Aplikacja jest bez instalatora, czyściutki EXE + ewentualny plik języka wrzucany do folderu Documents and Settings.

Cóz tu więcej się rozpisywać, od zawsze promowałem soft za Free - CME, SHAREMETER, QCK, czy MMORPG Szczerbiec - tym razem kładę Wam na pułkę - soft do robienia backupów w najprostszy, najlżejszy i najfajniejszy sposób - usb sticked

Zapraszam wszystkich do testowania i wyrażania swoich opinii, proszę potraktujcie to jako soft for free a nie jako reklamę, zwłaszcza że oddaje go kompletnie za darmo.

http://stixbackup.com

Odpowiedz do tematu